Tulossa syksyllä: DIY-rakukurssi ja rakupoltto

Tulossa syksyllä: DIY-rakukurssi ja rakupoltto

Kurssi on loppuunmyyty / Tuote on tilapäisesti loppu

Kuvaus

Tulossa taas syksyllä 2024: DIY-RAKUKURSSI JA RAKUPOLTTO


 • DIY-paketin voi noutaa LoviSavi-pajalta viikon x aikana tai sovittuna ajankohtana
 • Sinulla on aikaa luoda omat esineet kotona rakupolttoa varten ja tuoda ne pajalle raakapoltettavaksi viimeistään x.x.2024!
 • Lauantaina x.x klo 12 alkaen lasitetaan esineet ja rakupoltetaan uuden LoviSavi-pajan sisäpihalla. Varaa polttoon ainakin 4 tuntia aikaa! (Pakkas- ja säävaraus)


Rakukurssi sopii paremmin sinulle, jolla on jo kokemusta keramiikasta, mutta myös aloittelijat voivat osallistua kurssiin.

Kurssit ovat kaksikieliset ellei muuta mainita.

Kurserna är tvåspråkiga om inget annat nämns.Tietoa raku-keramiikasta (teksti lainattu wikipediasta ja muokattu):

Raku-keramiikka on perinteinen japanilainen tapa tehdä keramiikkaa.


Ennen varsinaista lasituspolttoa (rakupolttoa) esineet poltetaan raakapoltossa kuten perinteiset keramiikkaesineet. Raku-lasite levitetään esineen pintaan ja asetetaan polttouuniin. Lasitteen ja esineen tulee olla kuivaa ennen polttoa, koska märät esineet menevät erittäin herkästi rikki polton aikana.


Rakupoltossa esineet kuumennetaan nopeasti korkeaan lämpötilaan, minkä jälkeen tulikuumat esineet nostetaan ulos uunista isoilla pihdeillä, esim. sahanpuruun savustumaan ja pelkistymään. Noin viiden minuutin kuluttua esineet jäähdytetään nopeasti kylmässä vedessä tai lumessa. Tämä saa aikaiseksi raku-esineille tyypillisen pinnan, jossa lasitus on täynnä pieniä halkeamia.


Raku-keramiikassa on suositeltavaa käyttää karkeaa savea, eli siinä tulee olla myös erikokoisia rakeita. Hieno savi ei kestä suuria lämpötilan vaihteluita, joita tekniikan käytössä on.


Mitä DIY-rakukurssiin sisältyy?

DIY-rakusavi-paketti: 2kg valkoista rakusavea, lastulevy työskentelyalustaksi sekä pari vapaavalintaista työkalua. Mukaan saa halutessaan myös Janinen tekemät Step-by-step keramiikka-esitteet nipistely- ja makkaratekniikasta.


DIY (do-it-yourself) tarkoittaa tällä kurssilla sitä että saat mukaasi DIY-rakusavi-paketin ja saat kotona luoda esineitä rakupolttoa varten. Raku-uuniin mahtuu max 20cm korkea ja 20cm leveä esine, mutta kannattaa tehdä pienempiä että uuniin mahtuu monta esinettä samaan aikaan.


HUOM! Raku-poltetut esineet eivät sovellu elintarvikekäyttöön eivätkä pidä vettä! Suunnittele luomuksesi sen mukaan. Saa rohkeasti kysellä neuvoja ja ideoita Pialta tai Janinelta.


Kurssiin sisältyy myös noin 4 tunnin mittainen rakupoltto, jossa pääset itse lasittamaan ja polttamaan tekemäsi teokset.


Kurssin hintaan sisältyy alv 24%, DIY-rakusavi-paketti, 2-5 valmiita esinettä osallistujaa kohden, raakapolton, rakupolton ja -lasitteet.


Ota nämä asiat huomioon kun työskentelet saven kanssa kotona:

 • Huomioithan että savella työskentely voi olla haastavaa, jos sinulla on pitkät kynnet tai koruja käsissä.
 • Savea ei kannata laittaa viemäriin sillä viemäri voi tukkeutua.
 • Vältä savella työskentelyä samalla pöydällä (tai tilassa) missä syödään.
 • Savipölyn (kvartsipölyn) hengittäminen on haitallista keuhkoille pitkällä tähtäimellä, joten kuivaa/pese aina alusta ja työpöytä märällä/nihkeällä rätillä.
 • Raku-polttoon menevät esineet kannattaa tehdä mielummin vähän paksummiksi kuin liian ohuiksi (suositeltava paksuus 0,8-1cm).
 • Vältä tekemästä paljon liitoksia luomukseesi, ne ovat heikkoja kohtia jotka voi irrota/mennä rikki rakupoltossa. Jos teet liitoksia, tee ne huolellisesti!
 • HUOM! Raku-poltetut esineet eivät sovellu elintarvikekäyttöön eivätkä pidä vettä. Suunnittele luomuksesi sen mukaan.
 • Saa rohkeasti kysellä neuvoja ja ideoita Pialta tai Janinelta.


Mitä muuta tarvitaan?

Kannattaa laittaa päälle sellaiset vaatteet jotka saa likaantua, mutta savi irtoaa helposti vaatteista.


Myös luonnonkuiduista tehty vaatteet on suositeltavissa koska olemme kuitenkin tulen kanssa tekemisissä ja tekokuidut voivat syttyä herkemmin palamaan.


HUOM! Raku-poltto tapahtuu ulkona, joten laitathan lämpimät vaatteet päälle jotka saa likaantua! Luonnonkuituinen pipo kannattaa laittaa päähän.


Rakupoltossa syntyy reilusti savua jonka haju saattaa tarttua vaatteisiin.


Meillä on kuitenkin tulenkestävät hanskat ja esiliinat lainattavana.


Pieni välipala ja vesipullo on hyvä olla mukana.


Vastaathan kyselyyn ennen kurssia, kiitos! https://forms.gle/TpUsLPhJqdV4Ffz47


Missä rakupoltto tapahtuu?

Rakupoltto tapahtuu LoviSavi-pajan sisäpihalla, osoitteessa Aleksanterinkatu 8, Loviisa.

(Ilmainen pysäköinti Aleksanterinkadulla ja torilla parkkikiekolla)


Muuta huomioitavaa?

LoviSavi, Janine tai Pia eivät vastaa kurssin tai avoimen pajan aikana sattuneista vammoista tai tapaturmista. Toivomme että tulet kurssille vain terveenä!


Lue ajankohtaiset käyttö- ja peruutusehdot Käyttöehdot-sivuiltamme.


LoviSavi pidättää oikeudet ottamaan kuvia kurssilaisten luomuksista ja käyttämään niitä LoviSavin SoMe-kanavissa (Instagramissa ja Facebookissa) ellei muuta sovita. Kuvien yhteydessä ei mainita tekijän nimeä ellei sitä erikseen toivota.